La Fundació PIMEC i l’Aliança d’entitats de dones rurals potenciaran la xarxa de coworkings rurals amb Cowocat

La proposta implica una resignificació del concepte de coworking, tot evolucionant-lo cap a la catalització d’un espai de transferència de coneixement, on el repte es compartir informació d’alt interès i endegar formacions amb l’objectiu de generar projectes conjunts entre les entitats membres de l’Aliança.  

Cowocat, l’Associació de Coworkings de Catalunya, serà l’organisme col·laborador d’aquest projecte que té cinc vectors per fomentar el coneixement: la capacitació digital, el benestar emocional, l’acceleració de projectes, el networking i la triple sostenibilitat -social, econòmica i mediambiental-.

Lleida, 1 de març de 2024La Fundació PIMEC, amb el suport de Pallars Actiu, S.A, Societat de Foment del Pallars Jussà i Sobirà, ha organitzat a la seu de PIMEC Lleida la trobada 2024 de l’Aliança d’entitats de dones rurals, tot comptant amb les presidentes i secretàries d’aquestes entitats i la representació del Govern de la Generalitat a Lleida. Una iniciativa creada i catalitzada per la Fundació amb l’objectiu d’impulsar una nova ruralitat i l´emprenedoria femenina en l’entorn rural amb el repte d’activar cooperacions entre les diferents entitats membres. En aquest sentit, és crític reforçar la comunicació i crear esdeveniments d’interès per les dones rurals.

Actualment, l’Aliança, una de les més importants d’Espanya en l’àmbit de la ruralitat, està integrada per FADEMUR (Federació d’Associacions de Dones del Món Rural), l’Associació Professional d’Empresàries Ap! Lleida, la Xarxa d’Emprenedores Pallareses, l’ADEE-BPW Associació d’Empresàries i emprenedores de Tarragona, la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva de la Universitat Complutense de Madrid i la Comissió de Dona i Empresa de PIMEC. Aquestes entitats han de servir de model d’inspiració per l’emprenedoria femenina i intentar revertir la dificultat d’emprendre per la feixuga regulació de l’Administració en tràmits i costos. És molt important que el món rural no quedi exclòs de la innovació.

En la trobada d’enguany s’ha decidit potenciar la xarxa de coworkings rurals, incorporant una resignificació del concepte de coworking. En concret, s’evoluciona cap a la catalització d’un espai de transferència de coneixement on la finalitat es compartir informació d’alt interès i endegar formacions per generar projectes conjunts entre les entitats membres de l’Aliança. En definitiva, crear un fòrum que nodreixi d’idees i contingut de valor. La Fundació PIMEC, en totes les accions que engega, vol tenir impacte real, tot seguint, entre altres, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17. En aquest sentit, aquest projecte és desenvoluparà amb Cowocat, l’Associació de Coworkings de Catalunya, i tindrà cinc vectors per fomentar el coneixement: la capacitació digital, el benestar emocional, l’acceleració de projectes, el networking i la triple sostenibilitat -social, econòmica i mediambiental-. Segons Jordi Silvente, president de Cowocat, “existeix una diferència en els ritmes d’implementació dels projectes urbans respecte dels rurals i necessitem una reflexió per corregir aquesta situació”

En paraules del president de la Fundació PIMEC Josep González “volem promoure l’emprenedoria femenina com a eix vertebrador de la reactivació econòmica de l’entorn rural i, per això, cal la involucració de les empreses que formen part de les diferents entitats que composen l’Aliança per activar aquests espais de transferència de coneixement”.

La signatura de l’Aliança d’entitats de dones rurals va tenir lloc al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet el 26 d’octubre del 2022, durant la celebració de la segona Jornada La Nova Ruralitat, una iniciativa de la Fundació PIMEC i Pallars Actiu, i des de llavors l’Aliança s’ha reunit anualment per integrar noves entitats i plantejar projectes d’interès comú.