Ajuda a sèniors

La Fundació PIMEC ajuda a les persones sèniors en atur a trobar feina des de l’emprenedoria

Emprendre +45

18 setembre 2023

L’emprenedoria en si mateixa és una política d’ocupació i, d’altra banda, vivim un estigma social davant de l’edat que condiciona, però Catalunya no pot perdre el talent que aporten les persones sèniors, segons el secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya Enric Vinaixa.

La Fundació PIMEC va organitzar el workshop “Emprendre +45” amb l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria entre les persones més grans de 45 anys, que constitueixen un dels col·lectius vulnerables que rep suport de la Fundació.

La jornada va començar amb la intervenció del president de la Fundació Josep González que va subratllar que el passat mes de maig la sèrie històrica de l’atur registrat va assolir un màxim no desitjat: el 57,17% de les persones aturades tenien més de 45 anys. Un rècord que confirma que els treballadors sèniors tenen més dificultats per reprendre la seva carrera professional. Fent una comparativa dins d’aquesta sèrie històrica, va mencionar que l’any 1996 els aturats majors de 45 anys suposaven només un 22% de les persones aturades.

Per la seva banda, Marc Simón, subdirector general de Fundació “la Caixa”, va destacar que una persona de 45 anys o més és una persona jove i no es pot apartar del mercat laboral. I Enric Vinaixa, secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, va emfatitzar que l’emprenedoria en si mateixa és una política d’ocupació i que, d’altra banda, hi ha un estigma social davant de l’edat que condiciona, però Catalunya no pot perdre el talent que aporten les persones sèniors.

Després van tenir lloc dues taules rodones conduïdes per Eugènia Gargallo, enginyera informàtica i experta en gestió de projectes, aprenentatge i innovació. La por d’emprendre va estar el temari de la primera taula on Marina Romeo, doctora en psicologia i professora titular de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, va ressaltar que no tenir por és molt arriscat i que les dones perceben la por més que els homes, ja que aquestes reclamen més dades en el moment de prendre decisions, per tant, tenen una por més informada. Romeo va afegir que la formació i la mentoria són molt importants a l’hora d’emprendre un negoci per així disposar de més informació. Ferran Navas Cusí, responsable en Dret Financer i de Noves Tecnologies a Navas & Cusí, va alertar que no podem donar un missatge erroni assegurant que tot projecte empresarial pot engegar-se i funcionar bé, i que és clau conservar la xarxa de seguretat que tenen les persones, tot evitant un endeutament sense sentit i amb manca de coherència amb el negoci. Isabel Soria, responsable de l’Àrea Civil i Mercantil del Departament jurídic de PIMEC, va subratllar que davant de la por ha d’haver-hi responsabilitat, la persona emprenedora ha de tenir responsabilitat fiscal, controlar els impagaments i la morositat i deixar-se acompanyar. Els emprenedors s’han d’interessar pels aspectes jurídics que els ajudaran a gestionar situacions complicades.

La segona taula rodona es va dedicar a l’oportunitat d’emprendre, on Silvia Cubo, professora a la UManresa UVic-UCC, va destacar que l’emprenedoria és una oportunitat per aprendre i que els errors són una via d’aprenentatge. Emprendre a partir dels 45 anys és el moment ideal perquè ja tens experiència i, a més, va deixar clar que en aquesta edat també segueixes madurant com a persona. Va recomanar que es complementi l’emprenedoria amb algun treball fix per atorgar més seguretat a l’individu i que, malauradament, ser empresari o empresària no ajuda en la conciliació. Laura Rosillo, jubilada activa, especialista en Gestió de l’Edat (HR) i vicepresidenta d’ASENCAT, va subratllar que la generació sènior està molt preparada per emprendre perquè la intuïció és molt important i aquesta s’assoleix amb l’experiència. L’emprenedoria als 45 anys és la més intel·ligent i va criticar que estem en un dels països on hi ha major edatisme. Albert Rodilla, empresari, inversor, mentor i formador, va emfatitzar que l’actitud davant de l’emprenedoria i la tecnologia és fonamental i que la persona emprenedora ha d’organitzar-se per aprendre contínuament (learnability) amb l’objectiu de millorar la productivitat.

La cloenda del workshop va estar a càrrec de José María Torres, vicepresident de la Fundació PIMEC, qui va ressaltar que la por és necessària a l’hora d’emprendre i que hem de saber controlar-la. Va posar en gran valor tota la tasca que s’ha fet i es fa des de la Fundació, tot impulsant la Llei de la segona oportunitat el 2015 i la Directiva europea en la mateixa matèria al 2019. També va mencionar que s’ha treballat en la nova Llei concursal perquè, efectivament, la segona oportunitat ajudi a reprendre un negoci.

Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats:

Per a més informació:  

Secretaria  Tel.  93 496 45 00 

secretaria@fundaciopimec.org

Comparteix: