CaixaBank, Foment del Treball i Fundació PIMEC mobilitzaran a les empreses catalanes per sumar esforços en l’acollida de persones refugiades ucraïneses

  • L’entitat financera, Foment i la Fundació PIMEC signen un acord per crear una aliança empresarial d’ajuda a la població civil que arribi a Catalunya provinent d’Ucraïna.
  • La iniciativa inclou formació i ensenyament de l’idioma a les persones ucraïneses per facilitar-ne la inserció social i la incorporació al mercat laboral.
  • L’Associació de Voluntaris de CaixaBank ha estat una de les entitats que ha promogut l’organització del trasllat de refugiats des de la frontera d’Ucraïna amb Polònia fins a Catalunya.

Barcelona, 25 de març de 2022. 

CaixaBank i les patronals empresarials Foment del Treball Nacional i PIMEC, a través de la Fundació PIMEC, han signat avui un acord per mobilitzar les empreses catalanes per donar suport a l’acolliment de les persones refugiades per la guerra a Ucraïna.

A l’acte de signatura hi han participat Juan Antonio Alcaraz, director general de Negoci de CaixaBank; Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball; Antoni Cañete, president de PIMEC; i Josep González, president de la Fundació PIMEC.

D’aquesta manera, l’entitat financera i les patronals col·laboraran per difondre entre les empreses associades a Foment del Treball i PIMEC la necessitat de sumar esforços per donar suport a les refugiades i refugiats que arribin a Catalunya, incloent iniciatives com l’organització de tallers de formació i d’ensenyament de l’idioma a les persones ucraïneses acollides a Espanya per facilitar-los la inserció i la incorporació al món laboral.

Un paquet global de mesures per Ucraïna

L’acord empresarial signat avui se suma a les diverses accions de suport a les víctimes de la guerra a Ucraïna que s’han impulsat des de tots els àmbits de la societat.

En aquest sentit, cal destacar l’organització, per part de l’Associació de Voluntaris de CaixaBank, de combois d’autobusos per evacuar persones des de la frontera entre Ucraïna i Polònia fins a Espanya. El primer comboi va arribar a Barcelona diumenge passat, 20 de març, amb un total de 204 refugiades i refugiats. A tots ells se’ls ha facilitat, a més del transport, acompanyament professional en la gestió de tràmits i sol·licitud d’allotjament.

L’Associació de Voluntaris de CaixaBank, amb més de 5.000 membres actius distribuïts per tot el territori nacional, també col·labora donant suport a totes les entitats socials que estan treballant en l’acollida de persones refugiades, amb iniciatives com la recollida de medicaments, aliments no peribles o productes de primera necessitat que, en funció de les necessitats de les entitats d’ajuda a les refugiades i refugiats, puguin servir de suport a les persones que acaben d’arribar a Espanya o puguin enviar-se a Ucraïna.

Igualment, CaixaBank ha engegat una iniciativa entre tots els empleats del seu Grup per recaptar fons en suport a les persones refugiades acollides a Espanya. L’entitat financera s’ha compromès a aportar, en acabar la campanya de recollida de donatius, una quantitat que iguali l’aportació reunida per la plantilla.

Aquestes accions en suport a l’acollida de refugiades i refugiats són paral·leles a altres mesures relatives a serveis financers engegades per CaixaBank, com ara l’activació d’un protocol global d’atenció en oficines a les persones desplaçades per la guerra a Ucraïna per a que puguin tenir la possibilitat de comunicar-se amb els gestors de l’entitat en el seu idioma i contractar el Compte Social de CaixaBank, l’exempció de comissions per a les transferències realitzades amb destinació a Ucraïna o l’ús gratuït dels caixers als clients de bancs ucraïnesos.

Així mateix, l’entitat ha endegat una plataforma de donatius per facilitar, de manera totalment gratuïta, la realització d’aportacions econòmiques a les organitzacions humanitàries que duen a terme accions de suport a les afectades i afectats pel conflicte sobre el terreny. Aquesta plataforma gestiona les donacions de qualsevol persona interessada a col·laborar, sigui client de l’entitat o no, i permet fer-ho a través de tots els canals -banca digital, caixers i oficines-. Des del començament de la crisi, la plataforma ha canalitzat donatius per import de 2,9 milions d’euros.